Početna / JEDNODNEVNE TURE / ZADAR

ZADAR 

  • ZADAR
  • ZADAR
  • ZADAR
  • ZADAR
  • ZADAR
290.00 HRK

VODIMO VAS U NAJVEĆI GRAD SJEVERNE DALMACIJE TE U JEDNU OD NAJPOPULARNIJIH TURISTIČKIH DESTINACIJA - GRAD ZADAR. OVAJ PREKRASAN HRVATSKI GRAD S 3000-LJETNOM POVIJESTI I VELIKIM KULTURNIM NASLJEĐEM, IDEALNO JE MJESTO ZA OBILAZAK I RAZGLEDAVANJE.

Posjet započinjemo posjetom urbane instalacije Pozdrav Suncu arhitekta Nikole Bašića, gdje možete vidjeti najljepši zalazak sunca. Atributom grada s najljepšim zalaskom sunca na svijetu, Zadar je počastio slavni Alfred Hitchcock davne 1964. godine. Imena i brojke upisani po prstenu koji okružuje instalaciju, dio su kalendara svetog Krševana, nastalog u Zadru. Taj kalendar datiran u 1292. godinu, među najstarijim je takvim dokumentima na svijetu i moguće prvi u kojem su astronomski podaci pisani arapskim brojkama. 
 
Nedaleko, smještene su Morske orgulje, istog arhitekta. Ova instalacija idealna je lokacija za relaksaciju, a objedinjuje arhitekturu i glazbu; zvuk proizvodi priroda potpomognuta pli- mom i osekom. Instrument ima sedam klastera po pet biranih tonova izvedenih iz matrice dalmatinskog klapskog pjevanja. Kao što je energija mora nepredvidiva u bezbrojnim izmjenama plime, oseke, veličine, snage i smjera, tako je i vječni koncert morskih orgulja neponovljiv u bezbrojnim glazbenim varijacijama.
 
Nakon modernih ostvarenja, odlazimo u vrijeme srednjeg vijeka, u posjet crkvi sv. Frane; najstarijoj dalmatinskoj crkvi sagrađenoj u gotičkom stilu. Sakristija je važna za hrvatsku povijest jer je u njoj 18. veljače 1358. sklopljen Zadarski mir, kojim su se Mlečani odrekli svojih pretenzija na Dalmaciju. Svoju srednjovjekovnu šetnju nastavljamo do zadarske ka- tedrale sv. Stošije (Anastazije), trobrodne romaničke građevine, ujedno i najveće crkve u Dalmaciji.
 
Zatim odlazimo u doba Rima; posjećujemo zadarski Forum, glavni trg rimskog Iadera na kojem se odvijao cjelokupni javni život grada. Tamo se nalazi Nadbiskupska palača i crkva Sv. Donata; unikatna građevina u Europi koja potječe iz 9. stoljeća, a ujedno je i najpoznatiji spomenik i simbol grada Zadra. Preko puta, u građevnom sklopu crkve Sv. Marije od- nosno njezinog samostana, posjetit ćemo stalnu izložbu crkvene umjetnosti, i jedna od najvrijednijih izložbi u Hrvatskoj, popularno nazvanu Zlato i srebro Zadra. Svoj posjet nastavljamo prema zadarskim gradskim vratima. Kopnena vrata su izgrađena 1543. godine, a imaju oblik slavoluka s trojnim vratima. Služila su kao glavni ulaz u grad Zadar. Zatim odlazimo na Trg pet bunara, koji je nastao 1574. godine u vrijeme obrane od turskih opsada. Uz to, posjetit ćemo i Kneževu palaču te crkvu Sv. šime. Prolazeći Rivom, središtem društvenog života Zadra od Renesanse do danas, posjet završavamo odlaskom na gradsku tržnicu gdje možete kupiti i degustirati lokalne proizvode.
• Trajanje ture: 5 sati
• Vrsta ture: Privatna tura (do 7 osoba)
• Rezervacija obavezna 48h prije polaska
Polasci i dostupnost:
CIJENA UKLJUČUJE:
• Transfer Pag - Zadar - Pag
• Vodič na engleskom jeziku
• Ulaznice i naknade
• Stajanje i slikanje na paškom mostu

*Nadoplata za ručak (20 Eur po osobi)
*Dodatni sat (25 eur)

REZERVACIJA IZLETA

Datum:
Odrasli:
Broj djece:
organizirani prijevoz   vlastiti prijevoz
Transfer
Molimo Vas izaberite datum i broj osoba kako bi mogli izračunati cijenu!
PAG TOURS d.o.o.
Zagrebačka 12, 23250 Pag
ID code: HR-AB-23-1110026296
OIB: 11772695770
Gsm: +385 91 784 0914
E-mail: info@pagtours.hr
tripadvisor
Luxura Travel Guide, European Awards 2017 Winner
© pagtours.eu - All rights reserved.